Έρευνα-κόλαφος για την κυβέρνηση: Απογοητευμένοι ένας στους δυο Έλληνες από το Εθνικό Σύστημα Υγείας (docs)

Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία για την ικανοποίηση των πολιτών και των ιατρών αναφορικά με την υγειονομική περίθαλψη στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με έρευνα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) το 45,1% των ερωτηθέντων από όλη την Ελλάδα δεν είναι ικανοποιημένο από τις υπηρεσίες Υγείας, ενώ το 48,3% των γιατρών αξιολογεί αρνητικά το ΕΣΥ. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν ο ένας στους δυο δεν είναι ικανοποιημένος με το ΕΣΥ αλλά και την ιδιωτική υγεία.

Ένα ακόμα ανησυχητικό ευρημα είναι ότι μέσα σε μόλις ένα χρόνο διπλασιάστηκε η δυσαρέσκεια ακόμη και των ίδιων των γιατρών για το ΕΣΥ. Το 48,3% των γιατρών αξιολογεί αρνητικά το σύστημα υγείας στη χώρα μας (δημόσιο και ιδιωτικό), ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2023 ήταν 22,9%.

Η έρευνα

Αναλυτικά, η έρευνα διενεργήθηκε από την εταιρεία δημοσκοπήσεων GPO, για λογαριασμό του ΠΙΣ, τον προηγούμενο μήνα σε πληθυσμό 1.108 άνδρες και γυναίκες άνω των 17 ετών, από όλη την Ελλάδα. Επίσης, ρωτήθηκαν σε 720 γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων που δραστηριοποιούνται ομοίως σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας. Στην έρευνα παρουσιάζονται στοιχεία της φετινής συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή έρευνα, που διενήργησε η ίδια εταιρεία για λογαριασμό του ΠΙΣ.

Ειδικότερα σχεδόν ο 1 στους 2 ερωτηθέντες (45,1%) από το δείγμα του γενικού πληθυσμού, δήλωσε μη ικανοποίηση από τις υπηρεσίες Υγείας, δημόσιες και ιδιωτικές, ενώ ικανοποιημένο δηλώνει το 31,2%.

Ο αντίστοιχος αριθμός των μη ικανοποιημένων μόλις ένα χρόνο πριν, δηλαδή το 2023, ήταν 1 στους 3 πολίτες και συγκεκριμένα το 31,2%.

Ακόμα ένα ανησυχητικό εύρημα από την έρευνα είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, δηλαδή το 56,9%, δηλώνει δυσαρεστημένη από τις υπηρεσίες που παρέχονται στη δημόσια υγεία (νοσοκομεία, κέντρα υγείας κ.λπ.) και μόλις το 21,1% εκφράζει ικανοποίηση από το ΕΣΥ. Θετικά αξιολογεί το ΕΣΥ μόλις το 17,4%.

Τα βασικά προβλήματα του ΕΣΥ: Έλλειψη οργάνωσης και προσωπικού

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι λόγοι της δυσαρέσκειας τους οποίους επικαλούνται οι πολίτες. Το 56,9% των δυσαρεστημένων αναφέρει ότι τα πιο βασικά προβλήματα είναι η «όχι καλή οργάνωση» (75,4%), η «όχι καλή αναλογία προσωπικού-ασθενών» (69,4%), ενώ προβλήματα υπάρχουν στις κτιριακές εγκαταστάσεις και στον εξοπλισμό των νοσοκομείων.

Η δυσαρέσκεια, ωστόσο, έχει να κάνει περισσότερο με τις παραπάνω ελλείψεις, παρά με το επιστημονικό επίπεδο του προσωπικού του ΕΣΥ, καθώς το 91,1% δηλώνει ικανοποιημένο από τους γιατρούς του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Τα παραπάνω προβλήματα έχουν ως αποτέλεσμα πάνω από 6 στους 10 πολίτες να απευθύνονται πρώτα στον ιδιώτη γιατρό τον οποίο πληρώνει από την τσέπη του και να μην καταφεύγει ως πρώτη επιλογή στον προσωπικό γιατρό ή σε κάποιο κέντρο υγείας.

Αναλυτικά, το 65,2% επισκέπτεται πρώτα ιδιώτη γιατρό, το 48,5% νοσοκομείο και μόλις το 4,4% Κέντρα Υγείας.

Την ίδια στιγμή, το 69,8% εκτιμά ότι τα τελευταία 2-3 χρόνια πληρώνει περισσότερα χρήματα για τις ιατρικές υπηρεσίες.

Τι υποστηρίζουν οι γιατροί για τις μεταρρυθμίσεις στο σύστημα Υγείας

Στην έρευνα συμμετείχαν και 720 γιατροί, οι οποίοι ρωτήθηκαν μεταξύ άλλων και για τις τελευταίες μεταρρυθμίσεις που έχει φέρει η κυβέρνηση στο ΕΣΥ.

Είναι αποκαλυπτικό πως το 90% των γιατρών δηλώνει ότι επιθυμεί να διατηρήσει το ΕΣΥ τον δημόσιο χαρακτήρα του και να μην μετατραπούν τα Νοσοκομεία σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ).

Ως προς το ερώτημα, πως κρίνουν οι γιατροί πως θα επιλυθεί το πρόβλημα της υποστελέχωσης των δημόσιων δομών στα νησιά και τις παραμεθόριες περιοχές, το 96,4% των γιατρών απαντά ότι απαιτείται να θεσμοθετηθούν πιο ισχυρά κίνητρα.  Σε αυτό συναινεί και το 97,3% των πολιτών.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι γιατροί, πάντως, είναι η απαξίωση του ιατρικού επαγγέλματος από την πολιτεία, καθώς οι μισθοί και οι συνθήκες εργασίες χαρακτηρίζονται ως τριτοκοσμικές.

Υπέρ της αύξησης των μισθών των γιατρών του ΕΣΥ στα επίπεδα του μέσου όρου των μισθών των συναδέλφων τους στην υπόλοιπη ΕΕ τάσσεται το 91,6% των γιατρών και το 82,8% των πολιτών.

Κερδίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών ο θεσμός του προσωπικού γιατρού

Αυξημένη ικανοποίηση δηλώνουν οι πολίτες από τον θεσμό του προσωπικού γιατρού, ενώ δηλώνουν και εμπιστοσύνη στα Προγράμματα Πρόληψης που εκπονεί το Υπουργείο Υγείας, στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης και Φροντίδας.

Πιο αναλυτικά:

-το 73,5% των πολιτών έχει εγγραφεί σε προσωπικό ιατρό και το 9,8% των μη εγγεγραμμένων προτίθεται να το κάνει. (η πλειοψηφία είναι άνω των 55 ετών).

-το 55% δηλώνει ικανοποιημένο από το θεσμό και μόνο 14,1% δηλώνει δυσαρεστημένο.

-το 43,1% έλαβε sms για μαστογραφία και την έκανε, ενώ ένα ποσοστό 26% έλαβε sms, αλλά δεν το χρησιμοποίησε λόγω αμέλειας.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Δρ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, σχολίασε τα αποτελέσματα της έρευνας και απηύθυνε έκκληση προς τις γυναίκες που λαμβάνουν SMS για προληπτικές εξετάσεις να ανταποκρίνονται θετικά:

«Για πρώτη φορά, έχουμε θετική ανταπόκριση στον προσωπικό γιατρό και μπορούμε να αναμένουμε τη συγκρότηση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας μέσα σε μία περίοδο συσσωρευμένων από δεκαετίες προβλημάτων, τα οποία απαιτούν αυξημένη χρηματοδότηση. Η αποδοχή από τους συμπολίτες μας των προτάσεων του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, μάς δίνει δύναμη να συνεχίσουμε το συμβουλευτικό μας έργο. Θερμή παράκληση όσες γυναίκες λαμβάνουν SMS για μαστογραφία να μην το αμελούν. Για κάθε 8 μαστογραφίες που δεν γίνονται υπάρχει ένας αδιάγνωστος καρκίνος μαστού».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δημοσκόπηση για γέλια για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς – Ποιοι κύκλοι τρομοκρατούνται από την άνοδο Κασσελάκη

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Είδατε,...

Το… απαγορευμένο βίντεο που λαμβάνουν στα κινητά τους επιτελείς του Mega Channel για το παρελθόν της Αναστασίας Γιάμαλη (vid)

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....