Έντονη ανησυχία: Η Ρωσία αθετεί τις δεσμεύσεις της για τα ουκρανικά σιτηρά;

Ξανάρχισαν οι επιθεωρήσεις των πλοίων που μεταφέρουν σιτηρά από την Ουκρανία έπειτα από παύση τους που απειλούσε να κλείσει τον διάδρομο μεταφοράς σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας, μετέδωσε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου, τον οποίο επικαλείται το RIA, επέρριψε την ευθύνη για τη διακοπή στην αποτυχία της Ουκρανίας να τηρήσει τις συμφωνημένες διαδικασίες, αλλά σημείωσε ότι το ζήτημα λύθηκε.

Ο Πιότρ Ιλίσιοφ, επικεφαλής της διεύθυνσης που είναι αρμόδια για τις διεθνείς οργανώσεις στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, δήλωσε στο RIA ότι η διέλευση πλοίων με σιτηρά εξαρτάται τόσο από τον καιρό όσο και από το πόσο πιστά τηρούν τις διαδικασίες.

Το Κίεβο ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, ότι η πρωτοβουλία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ που επιτρέπει την ασφαλή εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα διατρέχει κίνδυνο διακοπής αφού η Ρωσία απέκλεισε τις επιθεωρήσεις πλοίων που συμμετέχουν στα τουρκικά ύδατα.

Η Ρωσία αθετεί τις δεσμεύσεις της απέναντι στις χώρες του κόσμου που εξαρτώνται από τα σιτηρά που δεν μπόρεσαν να εξαχθούν τις τελευταίες μέρες από την Ουκρανία, δήλωσε παράλληλα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πέρας της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της G7 στην Ιαπωνία.

Ακόμη παραμένει ασαφές αν η συμφωνία για τα σιτηρά, που έχει τεθεί σε ισχύ από τον περασμένο Ιούλιο, θα ανανεωθεί, καθώς η Ρωσία διαμαρτύρεται ότι δεν τηρείται άλλη συμφωνία, η οποία αποσκοπεί στην διευκόλυνση των δικών της εξαγωγών γεωργικών προϊόντων και λιπασμάτων.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θα πουλήσει τελικά ο Ιβάν Σαββίδης; – Ζητά 334 εκατ. ευρώ για να αποχωρήσει

Η Λουί-Ντρέιφους επανέρχεται με προσφορά 40€/μετοχή για τον ΟΛΘ – Η μετοχή καλπάζει, ο Σαββίδης ζητά 334 εκατ. ευρώ – Θα πει ξανά όχι;

Αλλαγές στον ΠΑΟΚ: Σενάρια για επενδυτές – Η αινιγματική κίνηση του Ιβάν Σαββίδη

Στο προσκήνιο πιθανή είσοδος επενδυτών στον ΠΑΟΚ – Τι...

Το πολιτικό παρασκήνιο πίσω από τη συμφωνία ΠΑΟΚ – Μυστακίδη για τη Νέα Τούμπα

Η ελληνική κυβέρνηση αρνείται εμπλοκή στη συμφωνία του Α.Σ. ΠΑΟΚ με τον Αριστοτέλη Μυστακίδη για τη Νέα Τούμπα. «Δεν γνωρίζαμε για το deal», ανέφερε πηγή του Μαξίμου. Η συμφωνία αφορά πλήρη ιδιωτική χρηματοδότηση.

Η οικογένεια Βαρδινογιάννη «χάνει μετοχές», αλλά όχι την ισχύ στα media

Η Alpha TV αλλάζει χέρια: Η United Group αποκτά το 50%, αλλά η διοίκηση παραμένει στη Motor Oil. Ποιος έχει πραγματικά τον έλεγχο; Ποια είναι η στρατηγική της οικογένειας Βαρδινογιάννη και πώς εξελίσσεται ο όμιλος;