Έγκλημα στα Τέμπη: Ψάχνουν τον «διαρρήκτη» και τον μοντέρ για τις παραποιημένες συνομιλίες

Σοβαρά ερωτήματα έχουν προκύψει μετά το δημοσίευμα από «το Βήμα», για παραποιημένη παρουσίαση συνομιλιών του σταθμάρχη Λάρισας το μοιραίο βράδυ που συνέβη το έγκλημα στα Τέμπη.

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας ουσιαστικά δεν διαψεύστηκε ούτε από την πλευρά της κυβέρνησης, όπως φαίνεται από τις αντιδράσεις της.

Το βασικό… επιχείρημα της κυβέρνησης ήταν πως όλα αυτά που ανέφερε το Βήμα ήταν γνωστά από τις πρώτες ημέρες μετά το δυστύχημα, που κόστισε τη ζωή 57 ανθρώπων.

Όπως αναφέρει το συγκεκριμένο ρεπορτάζ, κάποιος πήρε ηχητικό υλικό από το σύστημα καταγραφών του ΟΣΕ, μόλις λίγες ώρες μετά την τραγωδία.

Επιπλέον το υλικό αυτό «μονταρίστηκε», καθώς ο σταθμάρχης απαντούσε στην πραγματικότητα με εκείνο το περιβόητο «έφυγες», όχι στον μηχανοδηγό του μοιραίου επιβατικού τρένου, αλλά σε άλλον. Και παρουσιάστηκε με τέτοιο τρόπο από μέσα ενημέρωσης, πριν καν ολοκληρωθούν οι έρευνες εντοπισμού και διάσωσης των ανθρώπων που επέβαιναν στην αμαξοστοιχία.

Σύμφωνα πάντα με το «Βήμα», η παρουσίαση των συνομιλιών εξυπηρέτησε ουσιαστικά το αφήγημα της κυβέρνησης περί «ανθρωπίνου λάθους». Στην πραγματικότητα δηλαδή έγινε τέτοια παραποιημένη χρήση, ώστε να κλείσει η περίμετρος των ευθυνών, αποκλειστικά στον σταθμάρχη.

Τα σοβαρά ερωτήματα:

  1. Ποιος ήταν εκείνος, που έχοντας πρόσβαση – πιθανόν νόμιμη, αλλά ίσως και όχι – στο καταγραφικό του ΟΣΕ, πήρε το ηχητικό υλικό της μοιραίας βραδιάς και μάλιστα ελάχιστες ώρες μετά τη σύγκρουση;
  2. Πού, σε ποιον ή σε ποιους το διέθεσε στη συνέχεια;
  3. Το διέθεσε όπως το πήρε, ή το μόνταρε ο ίδιος;
  4. Κι αν δεν το μόνταρε ο ίδιος, τότε ποιος έκανε τη συρραφή, παραποίηση, αλλοίωση, με τέτοιο τρόπο ώστε να παρουσιαστεί ο σταθμάρχης ως ο αποκλειστικός υπεύθυνος.
  5. Πήγε αυτό το υλικό σε κάποιο κυβερνητικό στέλεχος ή κυβερνητικό θύλακα;
  6. Και από κει διοχετεύτηκε σε φιλικά προς την κυβέρνηση μέσα, που έσπευσαν χωρίς διασταύρωση να το μεταδώσουν;
  7. Υπάρχει και το ερώτημα μήπως το μοντάζ έγινε σε μέσα ενημέρωσης, που έλαβαν ή «βρήκαν» το ηχητικό υλικό. Γι’ αυτό και το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ξεκαθάρισε ήδη από την Κυριακή ότι δεν έκανε το μοντάζ – ήταν το πρώτο μέσο που μετέδωσε τον επίμαχο «διάλογο».

Κρίσιμο ρόλο στην όλη ιστορία με το μοντάρισμα ή την κοπτοραπτική, όπως είχε πει και ο συνδικαλιστής Κώστας Γενηδούνιας, ήδη από τον περσινό Μάρτιο, φέρεται να παίζει ο νυν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ Παναγιώτης Τερεζάκης.

Συγκεκριμένα, την 1η Φεβρουαρίου 2024 ο κ. Τερεζάκης κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ότι «είχε μπει ο ίδιος με αστυνομικό, λίγες ώρες μετά τη σύγκρουση των δύο τρένων, στο ελεγχόμενο σύστημα καταγραφής του ΟΣΕ κι εκείνος έδωσε εκείνη την ώρα στην ΕΛΑΣ το στικάκι με τις συνομιλίες».

Σε προχθεσινή ανακοίνωση της αστυνομίας λέει ότι παρέλαβε το υλικό με στικάκι στις 2 Μαρτίου και με ηλεκτρονική αποστολή στις 3 του μήνα.

Επομένως, διαψεύδει τον κ. Τερεζάκη ως προς το χρόνο και τη διαδικασία παράδοσης στην ΕΛΑΣ του υλικού.

Ο κ. Τερεζάκης, σύμφωνα με έγγραφο που παρουσίασε η ηλεκτρονική έκδοση του «Βήματος», παρέδωσε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής και δική του απομαγνητοφώνηση των συνομιλιών των σιδηροδρομικών.

Και τίθεται το ερώτημα «πότε και για ποιον λόγο πήρε ο τότε τεχνικός σύμβουλος του ΟΣΕ και μετέπειτα διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού το εν λόγω ηλεκτρονικό αρχείο ώστε να προχωρήσει μετά στην απομαγνητοφώνηση του;

Μήπως κατά τη χρήση του υλικού από τον κ. Τερεζάκη έγινε η διαρροή;

Οι κινήσεις του κ. Τερεζάκη δεν σταματούν εκεί, καθώς φέρεται να είχε διατάξει έρευνα για τη διαρροή του υλικού, αλλά μέχρι τώρα δεν υπάρχει κανένα αποτέλεσμα ή καμία ανακοίνωση για την έρευνα αυτή.

Η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης (ΠΕΠΕ) του σιδηροδρόμου αποκάλυψε μόλις προχθές ότι «ο σημερινός Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕ κ. Τερεζάκης σε συνάντηση με τα Σωματεία λίγες μέρες μετά τα Τέμπη, είχε υποστηρίξει ότι ο ίδιος είχε διατάξει έρευνα για τις διαρροές και είχε ενημερώσει τις εισαγγελικές αρχές. Σήμερα (ΤΩΡΑ) οφείλει να δώσει τα αποτελέσματα της έρευνας. Αν δεν έχει κάνει τελικά έρευνα, οφείλει να παραιτηθεί».

Έχει σημασία να αναφερθεί (ξανά) ότι ο κ. Τερεζάκης διορίστηκε από την κυβέρνηση πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ λίγες μέρες μετά την τραγωδία των Τεμπών. Την προηγούμενη περίοδο – και το μοιραίο βράδυ δηλαδή – ήταν τεχνικός σύμβουλος της διοίκησης, που παραιτήθηκε εξαιτίας της τραγωδίας.

Και μία τελευταία, σημαντική σημείωση: Ίσως η παραποίηση του διαλόγου να αποδειχθεί πως δεν αλλάζει ουσιαστικά τις ευθύνες του μοιραίου σταθμάρχη. Πως πρόκειται δηλαδή και για αδιανόητο ανθρώπινο λάθος. Αλλά όλη η χρήση και η παρουσίαση του ηχητικού υλικού ήταν εξαιρετικά «βολική», αν όχι απολύτως αναγκαία για να στηρίξει από την πρώτη στιγμή και χωρίς κανένα άλλο στοιχείο η κυβέρνηση τη θεωρία του «ανθρώπινου λάθους».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...