Άρθρο – βόμβα στην New York Post: Οι κυρώσεις καταστρέφουν τη Δύση, ενώ απογειώνουν την οικονομία της Ρωσίας, της Κίνας και της Ινδίας!

Σε παγκόσμιο σκάνδαλο φαίνεται ότι εξελίσσονται οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας που επέβαλαν συγκεκριμένα λόμπι της Δύσης, τα οποία και επωφελούνται από αυτές αποκομίζοντας δισεκατομμύρια.

Το άρθρο της New York Post είναι ενδεικτικό για την αυτοκτονική πολιτική που όχι μόνο δεν πλήττει τον Πούτιν, αλλά αντίθετα καταστρέφει τις δυτικές οικονομίες, απογειώνοντας παράλληλα την Κίνα και την Ινδία που εξασφαλίζοντας ενέργεια σε χαμηλές τιμές, αυξάνουν ραγδαία την ανταγωνιστικότητα τους.

Γράφει συγκεκριμένα η εφημερίδα στην ανάλυση της που έχει προκαλέσει αίσθηση στις ΗΠΑ:

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου, τα δυτικά έθνη, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και την Ευρώπη, έσπευσαν να επιβάλουν κυρώσεις στο Κρεμλίνο. Η δικαιολογία ήταν να τιμωρηθεί η Ρωσία για την εισβολή γκρεμίζοντας την οικονομία της. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν είπε μάλιστα στη δημόσια δήλωση του, ότι ο στόχος ήταν «να μετατρέψουμε το ρούβλι σε συντρίμμια».

Οκτώ μήνες αργότερα, είναι σαφές ότι αυτό δεν λειτούργησε. Το ρούβλι δεν είναι «μπάζα» — στην πραγματικότητα, είναι ισχυρότερο από ό,τι ήταν πριν από τον πόλεμο τον Φεβρουάριο, έχοντας αυξηθεί περίπου 23% έναντι του δολαρίου. Γιατί οι κυρώσεις απέτυχαν παταγωδώς;

Με απλά λόγια: Ο πόλεμος και οι ίδιες οι κυρώσεις έχουν αυξήσει δραστικά το ενεργειακό κόστος. Δεδομένου ότι η κύρια εξαγωγή της Ρωσίας είναι τα ενεργειακά προϊόντα, αυτό σημαίνει ότι η Ρωσία συσσωρεύει πλούτο. Τον Σεπτέμβριο του 2021, το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Ρωσίας – το ποσό των χρημάτων που κερδίζει η Ρωσία από τους εμπορικούς της εταίρους – ήταν περίπου 75 δισεκατομμύρια δολάρια. Σήμερα είναι περίπου 198 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι πολιτικές κυρώσεων έχουν δημιουργήσει μια περίεργη κατάσταση στην οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους πληρώνουν περισσότερα στην αντλία, και οι Ρώσοι κάθονται σε έναν αυξανόμενο σωρό μετρητών.


Τον Φεβρουάριο, πολλοί υπέθεταν ότι αν σταματήσαμε να αγοράζουμε ρωσικά ενεργειακά προϊόντα, δεν θα υπήρχε κανένας άλλος να τα αγοράσει και η χώρα θα κατέρρεε. Χωρίς χρήματα στην τράπεζα, το Κρεμλίνο δεν θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο. Αυτό όμως δεν συνέβη. Αντίθετα, άλλες χώρες, κυρίως η Κίνα και η Ινδία, έχουν προχωρήσει και αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Δεν μπορείτε να έχετε απαγόρευση εξαγωγών χωρίς συνεργασία από τα περισσότερα έθνη.

Το ακόμα χειρότερο σε αυτή την κατάσταση είναι ότι αυτές οι χώρες λαμβάνουν ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο με έκπτωση. Ενώ οι Αμερικανοί καταναλωτές πληρώνουν μια περιουσία στην αντλία, και η Ευρώπη αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να παγώσει αυτό το χειμώνα λόγω έλλειψης ενέργειας, οι σύμμαχοι της Ρωσίας καταναλώνουν φθηνή ρωσική ενέργεια.

Προφανώς, αυτή η κατάσταση δεν έχει νόημα. Οι κυρώσεις μας βλάπτουν και ωφελούν τη Ρωσία και τους συμμάχους της. Κάτι πρέπει να αλλάξει. Απαιτείται μια νέα προσέγγιση. Δεδομένου ότι η Ρωσία επωφελείται σαφώς από τις υψηλές τιμές της ενέργειας, το κλειδί είναι να προσπαθήσουμε να μειώσουμε αυτές τις τιμές. Για να επιτευχθεί αυτό χρειάζονται δύο βήματα.

Το πρώτο είναι αδιανόητο: Η Αμερική και οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να καταργήσουν τις κυρώσεις για το πετρέλαιο. Αυτό θα επιτρέψει στο ρωσικό πετρέλαιο να ρέει ελεύθερα στις παγκόσμιες αγορές και θα μειώσει την τιμή.

Αυτό δεν σημαίνει τη διακοπή της χρήσης οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Θα πρέπει να συνεχίσουμε να επιβάλλουμε τραπεζικές κυρώσεις σε ολιγάρχες και να χρησιμοποιήσουμε άλλους μοχλούς για να τιμωρήσουμε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για την παράνομη εισβολή του.


Το δεύτερο βήμα είναι η αύξηση της παραγωγής ενέργειας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Αμερική έχει μερικά από τα μεγαλύτερα αποθέματα ενέργειας στον κόσμο. Απλώς πρέπει να τα εκμεταλλευτεί. Αντί να εξαντλήσει τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου, η κυβέρνηση Μπάιντεν πρέπει να απελευθερώσει τον ενεργειακό τομέα και να του επιτρέψει να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις όπου χρειάζεται.

Η τρέχουσα προσέγγιση για την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία έχει αποτύχει. Το ρούβλι είναι ισχυρότερο από ό,τι πριν από τον πόλεμο και το πολεμικό ήθος της Ρωσίας αυξάνεται λόγω των υψηλών τιμών της ενέργειας. Οι Αμερικανοί καταναλωτές υποφέρουν και οι Ευρωπαίοι αντιμετωπίζουν έναν άθλιο χειμώνα. Ας ενεργοποιηθούμε όλοι και ας μειώσουμε αυτές τις τιμές της ενέργειας — με κάθε μέσο.

ΠΗΓΗnewsbreak.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

Αποκλειστικά στο Periodista:

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η «βόμβα» που έχει στο συρτάρι του ο Στέφανος Κασσελάκης για τον Αλέξη Τσίπρα

Η Πυθία αναρωτιέται Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Ο...

To μαρτυριάρικο παρεάκι της COSMOTE στην Κίμωλο και τα χαμένα εσώρουχα της «κακιάς» μάγισσας με τα κοτσιδάκια

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου.Το καλοκαίρι έχει μπει...

Τα τρία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που αν «πέσει» ο Στέφανος Κασσελάκης «χάνονται»

Η Πυθία αποκαλύπτειΑς μην γελιόμαστε. Τα φαινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ...